Čo sú aminokyseliny?
Aminokyseliny predstavujú základný stavebný kameň bielkovín. Sú to bežné látky, ktoré do tela prichádzajú v podobe potravy. Veľmi obľúbené sú čoraz častejšie aj ako výživový doplnok športovca. Aminokyseliny sú medzi doplnkami občas podceňované a nie zriedka aj preceňované. Veľa začiatočníkov po nich siaha a ani nevie prečo.Význam pravidelného prísunu aminokyselín potravou je dosť veľký. Telo nedokáže nárazovo prijať veľké množstvo aminokyselín a je preto potrebné stravovať sa pravidelne. Situácia nadbytku môže nastať už napríklad pri vynechaní raňajok a skonzumovaní na aminokyseliny, resp. proteíny výdatného obedu.
Kedy je najlepšie užívať aminokyseliny?
Aminokyseliny sú vhodné takmer vždy. V objemovej fáze je však ich užívanie otázne. Nie sú vtedy vyslovene potrebné. V strave sa nachádza dostatok energie a telo nemá dôvod odbúravať svalovú hmotu.
Ak si uvedomíme, že bielkovina sa skladá z aminokyselín, je jasné, že v proteínovom prípravku nájdeme ich široké spektrum. V prípade že telo už prijíma všetko potrebné z bielkovín, samostatné aminokyseliny nemusia byť nevyhnutne potrebné. V lepšom prípade stoja až na druhom mieste.
V ich prospech hovorí rýchla a ľahká vstrebateľnosť. Aby sa bielkoviny rozložili a strávili, potrebuje organizmus istý čas. Pre telo je preto výhodné, ak dostane potrebné látky z rôznych zdrojov.
Má zmysel užívať aminokyseliny počas diéty?
Určite áno. Pri tréningu kde sa športovec snaží schudnúť, majú aminokyseliny väčší význam ako komplexné proteínové prípravky. Častým javom pri chudnutí je strata aktívnej telesnej hmotnosti. Človek sa teší z pohľadu na ručičku váhy, ale stratené kilá nemusia byť tuk. Často sú to žiaľ aj svaly. Rovnaké riziko striehne aj pri rysovacom tréningu športovca, ktorý posilňuje.
Aby nestratil nadobudnuté svaly, je ich potrebné chrániť. Ťažko natrénovaný objem sa dá udržať správnou výživou. Bielkovinový prípravok je výborným zdrojom proteínov. Obsahuje ale aj isté množstvo neželaných tukov a cukrov. V rysovacom tréningu to môže znamenať energiu naviac a prekážku v dosahovaní cieľa.
Naproti tomu aminokyseliny sú čisté a ľahko stráviteľné. Pri rysovacom tréningu, alebo chudnutí, tak dokážu pomôcť udržať získanú svalovú hmotu, za súčasnej straty telesnej hmotnosti z tukových zásob.
Aké sú najlepšie aminokyseliny?
Za najhodnotnejšie aminokyseliny sa považujú produkty získané zo srvátkového hydrolyzátu. Vysokú hodnotu má aj vaječná bielkovina.
Dávkovanie
Jednorazová dávka je 5-
Aminokyseliny sa dávkujú hlavne pred a po tréningu. Môžu sa užívať aj ráno na lačno. Niektoré štúdie ich odporúčajú aj večer pred spánkom na podporu tvorby rastového hormónu.
Aminokyseliny nemajú žiadne vedľajšie alebo nežiaduce účinky, pokiaľ sa niekoľko násobne neprekračuje odporúčané dávkovanie (možná žalúdočná nevoľnosť).
Funkcie
Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o týchto funkciách aminokyselín:
1.ochrana svalových vlákien pred poškodením a tvorba buniek svalovej hmoty
2.katalytická (enzýmy)
3.transportná (hemoglobín)
4.obranná (protilátky)
5.regulačná (hormóny)
6.ochrana svalovej hmoty pred devastáciou v priebehu redukcie nadváhy
7.pohybovú (kontrakcia svalových vlákien)
Delenie
Existuje viac rôznych delení aminokyselín:
Glukogénne aminokyseliny
alanin, arginin, kyselina asparagová (asparagin), cystin, kyselina glutamová (glutamin), glycin, histidin, hydroxyprolin, methionin, prolin, serin, threonin, valin
Ketogénne aminokyseliny
leucin
Zmiešané aminokyseliny
isoleucin, lysin, fenylalanin, tyrosin, tryptofan
Esenciálne aminokyseliny
Esenciálne aminokyseliny si telo nevie vyrobiť a musí ich preto získavať z potravy. Patria sem: arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, phenylalanin, taurin, threonin, tryptofan, valin.
Neesenciálne aminokyseliny
Neesenciálne aminokyseliny si telo naopak dokáže obstarať podľa potreby. Patria sem: alanin, asparagin, cystein, glutamin, glycin, histidin (esenciálny je pre deti), karnitin, prolin, serin, tyrosin. Aj keď telo nie je u neesenciálnych aminokyselín závislé čisto len na potrave, nemal by byť ich príjem zanedbávaný . Sú rovnako dôležité a pri kombinácií niektorých faktorov ako je napríklad nevyvážená strava a ťažká fyzická záťaž, môže nastať ich nedostatok.
Aminokyseliny existujú v dvoch rôznych formách. D-forma a L-forma. Ich zloženie je totožné, ale líšia sa navzájom zrkadlovo prevrátenou štruktúrou. Bežne v prírode sa vyskytujú aminokyseliny najmä v L-forme. Výnimkou je snáď len fenylalanin, ktorý sa vyskytuje v oboch variantoch. Telo lepšie prijíma aminokyseliny v L-forme a preto sú výrobky často označované s touto predponou.