Sacharidové vlny
Sacharidové vlny sú zrejme jeden z najlepších spôsobov ako schudnúť a ako sa vyrysovať bez strašného pocitu únavy a depresie.
Ich hlavnou a podstatnou filozofiou je zabránenie v stagnácii (zastaveniu v napredovaní pri chudnutí).
V podstate ide o prijímame rozličného množstva sacharidov v týždňových cykloch.
Prečo človek, ktorý drží bežnú diétu po určitom čase začne stagnovať? Jednoducho preto, že si telo na ňu buď zvykne, alebo jej začne brániť. Diéta (hladovka) je natoľko drastická že sa v tele naštartujú obranné mechanizmy, ktoré aby zabránili nebezpečnému poklesu cukru v krvi, poškodeniu orgánov (straty energie), spomalia celý proces chudnutia často až na minimum. Toto je spôsobené príliš prudkým úbytkom sacharidov (cukru) v tele. Čo sa týka spaľovania tukov, faktom je, že tieto sa na energiu premieňajú pomalšie a nedokážu telo energiou urýchlene doplniť.
Nízka hladina však automaticky vyvolá pocit hladu a chuť na sladké - prirodzene rýchli prísun ľahko stráviteľných cukrov.
Výsledkom takejto diéty môže byť permanentný pocit hladu, malátnosť, ospalosť ..., a po ukončení takejto diéty nastane často tzv. jojo-efekt - naberiete ešte viac než predtým.
Poznámka: tento tzv. jojo-efekt sa využíva občas pri naberaní telesnej hmotnosti u kulturistov, ale to je už iná kapitola.
Treba ešte poznamenať, že strata hmotnosti v prvé dni sú - vyprázdnenie tráviaceho traktu a strata vody, ktorá je spôsobená úbytkom zásob cukrov v tele (podľa mňa to môže byť úbytok niekoľko kilogramov keďže 1g cukru na seba viaže 3g vody. Inak povedané strata 1kg cukru vytvorí úbytok až 4 kg telesnej hmotnosti)! No nespálili ste možno ani gram tuku a už máte o zopár kg menej a vzápätí príde stagnácia, únava, depresia ...
Sacharidové vlny majú tomuto efektu stagnácie zabrániť. Podstata je vtom, že ako náhle dosiahnete stav relatívnej stagnácie (spomalenie metabolizmu) musíte telu dodať nejakú tu energiu, aby sa prebralo a znova „naštartovalo“.
Prvý spôsob.
Postupné zvyšovanie sacharidov v strave z takmer minima na maximum.
Príklad cyklovania siedmich dní: 50 g, 100 g, 200 g, 250 g, 300 g, 400 g, 500 g.
Ako vidno podstata spočíva v prudkom poklese prísunu sacharidov takmer na nulu (50 g), čo spôsobí ich zníženie na minimum a prinúti telo spaľovať tuk. Aby sa telo nedostalo do stagnácie každý deň sa množstvo sacharidov v strave zvyšuje, kým sa nedosiahne pocit normálnej hladiny (500 g – čo predstavuje množstvo v bežnej strave). Ak si potom spočítame týchto 7 dní a vydelíme, zistíme že sme v priemere každý deň strávili 257 g sacharidov, čo je asi polovica maxima – ak je naše bežné max. 500 g, potom sme vlastne držali diétu na ich polovičnom prísune. Ďalším pozitívom je, že pocit hladu nebudete mať každý deň, ako ani pocit únavy, pretože tu máme deň, v ktorom sa stravujete takmer ako mimo diéty (500 g).
Na ochránenie svalov sa využíva príjem bielkovín na relatívne vysokej úrovni. Predstavuje to približne 2 – 2,5 gramu na kilogram telesnej hmotnosti. Ideálne je ich dopĺňať aminokyselinami BCAA (leucin, izoleucin, valin). Bielkoviny je treba taktiež cyklovať v opačnom efekte ako sacharidy.
Druhý spôsob.
Nenarába s vážením stravy ako v prvej verzii, ale vážením seba sama, a to doslovne kedykoľvek a kdekoľvek proste stále. Bezpodmienečne však hneď ráno, bez šiat po vstaní z postele.
Filozofia je v podstate tá istá len s tým rozdielom, že od pondelka do piatka znížite prísun sacharidov na minimum (približne rovnaké množstvo sacharidov cca 250 g).
Každý deň sledujete svoju hmotnosť - stanovíte si rýchlosť úbytku telesnej hmotnosti napr. 100 g denne, a toto sa snažíte dodržať.
Ak ráno zistíte, že ste neklesli zmeníte stravu v smere zníženia sacharidov, ak bol úbytok vyšší, tak predošlý deň opakujete alebo si doprajete viac sacharidov. V sobotu, prípadne aj v nedeľu si doprajete normálne jedlo (400-500 g).
Zdroj: www.zbodyfit.sk