Vitamín C - palivo pre imunitný systém
Vitamín C (kyselina askorbová) patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode, preto už niekoľko hodín po požití (v prípade zvýšenej fyzickej námahy a tréningu ešte skôr) sa z ľudského organizmu vylučuje.
Našťastie však už existujú prípravky, ktoré sa vstrebávajú plynule, čo znamená, že vitamín C je v organizme stále prítomný a svoj blahodarný účinok uplatňuje priebežne.
Vitamín C sa po prvý raz podarilo získať z papriky maďarskému vedcovi Albertovi Szent-Györgyimu, ktorý za tento objav dostal Nobelovu cenu.
Vitamín C sa vyskytuje v ovocí, zelenine a citrusových plodoch, ale jeho najlepším prírodným zdrojom sú šípky. Skutočne kvalitný vitamín C je výťažkom zo šípok, lebo v nich sa nachádza spolu s flavonoidmi, ktoré zosilňujú účinok kyseliny askorbovej.
Je všeobecne známe, že nedostatok vitamínu C spôsobuje skorbut. Jeho zvýšený prísun posilňuje imunitný systém organizmu, zvyšuje odolnosť proti infekčným chorobám (najmä z prechladnutia), aktivuje mnohé enzýmy, má dôležitú úlohu pri bunkovom dýchaní. Chráni pred stresom, podporuje hojenie rán, urýchľuje regeneráciu väziva, podieľa sa na tvorbe kostí, kolagénu a chrupavky, ako aj na syntéze hormónov kôry nadobličiek. Podporuje tiež vstrebávanie železa. Spolu s kyselinou listovou a vitamínom B12 stimuluje dozrievanie červených krviniek. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni organizmus pred karcinogénnymi látkami, zvyšuje a regeneruje fyzickú výkonnosť.
V moderných prípravkoch obsahujúcich vitamín C sa často nachádzajú aj bioflavonoidy. Nie sú to vitamíny v pravom zmysle slova, ale občas sa spomínajú ako vitamín P. Bioflavonoidy stimulujú vstrebávanie vitamínu C, preto najlepšie účinkujú, ak sa používajú spolu.